Νομός Κερκύρας

Νομός Κέρκυρας

ΑΚΡΩΤΗΡΙΟ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Ακρωτήριο Αγίας Αικατερίνης (Λίμνη Αντινιότη)

  Το Ακρωτήριο της Αγίας Αικατερίνης βρίσκεται στο βορειότερο μέρος της Κέρκυρας κοντά στην Κασσιώπη. Το 1943 κατέλαβαν το νησί οι Γερμανοί μετά την συνθηκολόγηση των Ιταλών και έφτιαξαν αρκετές οχυρωμένες τοποθεσίες και παρατηρητήρια.

Στην περιοχή του ακρωτηρίου υπάρχουν υπόγειες αποθήκες, χαρακώματα και τσιμεντένιες βάσεις μάλλον από επάκτια πυροβόλα.

Διαβάστε περισσότερα: Ακρωτήριο Αγίας Αικατερίνης

ΝΗΣΙ ΒΙΔΟ

  Στο νησί Βίδο που βρίσκεται έξω από το λιμάνι της πόλης της Κέρκυρας, οι Γερμανοί έκτισαν κάποια παράκτια πυροβολεία για την φύλαξη του λιμανιού, στην δυτική ακρη του νησιού. Οι "Κανονιέρες", όπως είναι γνωστα μέχρι και σήμερα.

Διαβάστε περισσότερα: Νησί Βίδο

ΠΑΛΙΟ ΦΡΟΥΡΙΟ

  Κατά την διάρκεια την κατοχής έως τον Σεπτέμβριο του 1943 οι Ιταλοί είχαν τοποθετήσει μια πυροβολαρχία συρόμενων πυροβόλων  στο Παλιό φρούριο την Κέρκυρας. Πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρχε ταγμένη και μια ελαφριά αντιαεροπορική πυροβολαρχία.

Διαβάστε περισσότερα: Παλιό φρούριο

ΚΕΡΚΥΡΑ

  Από το 1942 οι Γερμανοί έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το νησί της Κέρκυρας. Εγκατέστησαν 2 ραντάρ Freya, το ένα στον Αγιο Ματθαίο, ραδιοφάρο στον Σκριπερό, μετερεολογικό σταθμό αλλά και τηλεπινοινωνιακή γέφυρα μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου. Εγκατέστησαν ναυτικό παρατηρητήριο στον Ασπρόκαβο, δημιουργησαν ναυτική στρατιωτκή βάση στην Κασιόπη και χρησιμοποιούν το αεροδρόμειο μαζί με τους Ιταλούς.

Διαβάστε περισσότερα: Κερκύρα

Τυχαία Αρθρα

ΛΟΦΟΣ ΓΟΡΙΤΣΑΣ

  Ο Λόφος Γορίτσα βρίσκεται στα νότια της πόλης του Βόλου, κοντά στα λατομεία τσιμέντου. Στην κορυφή του υπάρχουν δύο πολυβολεία, πιθανός από την περίοδο της κατοχής.

  

Ανατολικό Πολυβολείο

ΜΗΛΟΣ

  Κατά την διάρκεια του Α' Παγκόσμιο Πόλεμο οι συμμαχικές δυνάμεις (Αντάντ) είχαν εγκαταστήσει στο νησί μια ναυτική βάση που σε συνδυασμό με το λιμάνι του Μούδρου της Λήμνου έλεγχαν την ναυσιπλοΐα στην Ανατολική Μεσόγειο. Για την προστασία των Συμμαχικών πλοίων από τα Γερμανικά υποβρύχια ποντίστηκε ένα ανθυποβρυχιακό πλέγμα στην είσοδο του λιμανιού μεταξύ του Καλαμαρόκαβου και της Τραμυθιάς. Το δίκτυ αυτό είχε βάθος μόνο 20m (ο βυθός φτάνει στα 90m).

  Κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πόλεμου δημιουργήθηκαν μεγάλης έκτασης οχυρώσεις από τις κατοχικές δυνάμεις. Οι Γερμανοί κατάλαβαν από πολύ νωρίς την στρατηγική θέση του νησιού καταλαμβάνοντας το από τις αρχές Μαΐου του 1941πριν από την επίθεση τους στην Κρήτη και το αξιοποίησαν σε μεγάλο βαθμό. Αρχικά δημιούργησαν έναν αεροδιάδρομο για την εξυπηρέτηση των αεροσκαφών που επέστρεφαν από την επίθεση στην Κρήτη. Στο σημείο που υπήρχε ο αεροδιάδρομος μεταπολεμικά κατασκευαστηκέ το αεροδρόμιο της Μήλου.


   Κατά την διάρκεια της κατοχής οι Γερμανικές δυνάμεις δημιούργησαν σε 17 σημεία στο νησί οχυρές θέσεις για τον έλεγχο του νησιού αλλά και του θαλάσσιου χώρου γύρω από αυτό. Τα σημεία αυτά είναι: Τόπακας, Προφήτης Ηλίας, Αγριόκαστρο, Ακρωτήρι, Κόρφος, Καμίνια, Αγιος Νικόλαος, Τράχηλας, Κάστρο, Αρετή, Κλήμα, Μπουρμπάδα, Αδάμας, Κατήφορα, Πολλώνια, Βούδια και Πλάκες.

Δωρεά – Donate

Στηρίξτε την προσπάθεια του Fortifications.gr μέσω Paypal, κάνοντας δωρεά, με ασφαλή τρόπο.

twitter

facebook

Τελευταία ενημέρωση:
General update: 06-09-2014 22:49
Τελευταία ενημέρωση: [cached @22:09]

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 9 επισκέπτες και κανένα μέλος

Ψηφοφορία

Ιπτάμενο drone/ελικόπτερο

Πως θα βρίσκατε την ιδέα να αγοραστεί ένα ιπτάμενο drone/ελικόπτερο με κάμερα έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη πρόσβαση στα πιο δυσπροσυτα σημεία για την εξερεύνηση των οχυρωμένων θέσεων;


» Go to poll »
The vote is already over! It ended on Πέμπτη, 06.Νοέμβριος 2014 (00:00).

jVS by www.joomess.de.

Καλώς ήρθατε -

Καλώς ήρθατε

στην νέα μας ιστοσελίδα!

  Στην Ελλάδα υπάρχουν εκατοντάδες μόνιμα ή ημιμόνιμα οχυρωματικά έργα, καταφύγια και εγκαταστάσεις, διασκορπισμένα κατά μήκος των χερσαίων μας συνόρων, στο σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο, σε σημαντικά περάσματα στο εσωτερικό της χώρας, σε νησιά και σε παράκτιες περιοχές. 'Ενα μεγάλο μέρος από αυτά κτίστηκε από τα στρατεύματα κατοχής με σκοπό την φύλαξη του συγκοινωνιακού δικτύου της χώρας και την προστασία των κατακτημένων περιοχών από πιθανή απόβαση των συμμάχων.

Τα περισσότερα από αυτά έχουν εγκαταλειφθεί μετά το τέλος του πολέμου, με αποτέλεσμα οι φθορές και οι καταστροφές να είναι εκτεταμένες. Λόγο της έλλειψης ιδιοκτησίας, η καταπάτηση και η καταστροφή τους είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Αποθήκες, μαντριά, σπίτια, σκουπιδότοποι ακόμα και μετατροπές σε σπίτια συμπληρώνουν το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο της καταπάτησης της Ιστορίας μας.

"Οι άνθρωποι προστατεύουν μόνο ότι αγαπούν,

αλλά μπορούν να αγαπήσουν μόνο ότι γνωρίζουν"

Ζακ-Ιβ Κουστό

Διαβάστε περισσότερα: Καλώς ήρθατε

Είσοδος Μελών

Φωτογραφίες από την Μακεδονία

741_2.jpg

Φωτογραφίες από την Στερεά Ελλάδα

1244_5.jpg